T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / KARTAL - Kartal Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

İME Beceri Sınavı

 

KARTAL SABİHA GÖKÇEN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ

2023-2024 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

İŞLETMELERDE MESLEKİ EĞİTİM DERSİ

İŞLETMELERDE MESLEKİ EĞİTİM UYGULAMASI YILSONU SINAVI İLE İLGİLİ ÖĞRENCİLERİMİZE BİLGİLENDİRMEDİR

 

İlgi: a) Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumlan Yönetmeliği

 

b) İstanbul Valiliği İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Çalışma Takvimi

 

12. sınıf öğrencilerimizin İşletmelerde Mesleki Eğitim dersi kapsamında işletmelerde gerçekleştirdikleri mesleki eğitim uygulaması yılsonu bitirme sınavı 10 – 11 Haziran 2024 tarihlerinde ekte belirtilen program içeriği doğrultusunda uygulanacaktır.

 

Öğrencilerimizin, ilgi (a) Yönetmeliğin aşağıda belirtilen içeriklerine ve ekte belirtilen mesleki eğitim alanı komisyon zümre öğretmenlerince detaylandırılan mesleki eğitim yılsonu bitirme sınavı kurallarına uymaları, İşletmelerde Mesleki Eğitim Öğrenci İş Dosyası ve sınav için gerekli olan malzemeler ile birlikte, alanının mesleki eğitim uygulaması yılsonu bitirme sınavı tarihinde en geç 08:45’te sınav atölyesinde hazır bulunmaları gerekmektedir.

 

İşletmelerde Mesleki Eğitim dersi kapsamında işletmelerde gerçekleştirilen mesleki eğitim uygulaması, yılsonu bitirme sınavı gününden sonra da devam edecek olup, öğrencilerimiz 16 Haziran 2023 Cuma gününe kadar sınıflarının staj günlerinde işletmelerinde mesleki uygulamalarına devam edeceklerdir.

 

Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumlan Yönetmeliğinin İşletmelerde Mesleki Eğitim İle İlgili Maddeleri;

 

Beceri sınavı

 

MADDE 46- (1) İşletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler, beceri eğitiminin değerlendirilmesi amacıyla ders yılının son haftasında beceri sınavına alınırlar. Öğrenciler bu süre içerisinde izinli sayılır. Bu sınav, dersin özelliğine göre komisyonca alınacak karar doğrultusunda uygulamalı ve/veya yazılı olarak yapılır.

 

(4) Beceri sınavları, işletmenin usta öğreticileri veya eğitici personeli ile ilgili alanın alan/bölüm/atölye/laboratuvar şeflerinden birisi, alan öğretmenlerinin ve o meslek alanındaki/dalındaki işveren kuruluşunu temsil eden üyelerden oluşturulan komisyon tarafından yapılır.

 

(5) Beceri sınav puanı, iş dosyası ve sınav değerlendirilmesi sonucu takdir edilen puanların toplamıdır. Beceri sınavı 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bunun yüzde 80’i sınav, yüzde 20’si de iş dosyasına takdir edilir.

 

Sınavlara katılmayanlar

 

MADDE 48- (3) Özürleri nedeniyle yılsonu beceri sınavına katılamayanlara; özrün sınav günü mesai saatinin bitimine kadar kurum müdürlüğüne bildirilmesi ve en geç beş iş günü içinde belgelendirilmesi kaydıyla kurum müdürlüğünce öğretmenler tatile girmeden önce

 

2

 

uygun görülecek bir tarihte, özrün süresi öğretmenlerin tatile girdiği tarihten sonraya rastlayan öğrenciler ise yeni ders yılının başlamasından önce sınava alınırlar.

 

(4) Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında 46 ncı madde kapsamında komisyon tarafından yapılan beceri sınavlarına yönelik itiraz yalnız iş dosyasının değerlendirmesi için yapılır.

 

Dönem puanı

 

MADDE 51- (1) - d) İşletmelerde beceri eğitiminde dönem puanı, işletmedeki eğitim süresince öğretmen, usta öğretici veya eğitici personel tarafından temrin, proje, iş, deney ve hizmet değerlendirmesinden verilen puanlar, varsa telafi eğitimi süresince okulda temrin, proje, iş ve hizmetlerden aldıkları puanlar ve alanıyla ilgili yarışmalarda alınan ve işletmeye bildirilen puanların aritmetik ortalamasıdır.

 

Bir dersin yılsonu puanı

 

MADDE 53- (1) - c) İşletmelerde beceri eğitiminde birinci ve ikinci dönem puanlarının aritmetik ortalaması ile yılsonu beceri sınavı puanının aritmetik ortalamasıdır.

 

Ders yılı sonunda herhangi bir dersten başarılı sayılma

 

MADDE 56- (1) - b) İşletmelerde beceri eğitimi gören öğrencilerin, beceri sınavı puanı en az 50 olmak kaydıyla birinci ve ikinci dönem puanları ile beceri sınav puanının aritmetik ortalamasının en az 50 veya beceri sınav puanının 70 (Ek ibare:RG-2/9/2020-31232) , olması gerekir.

 

Sorumlu olarak sınıf geçme ve sorumluluğun kalkması

 

MADDE 58- (1) - (3) Yılsonu beceri sınavında başarısız olan öğrencilerin bu derslere ait sorumluluk sınavları, iş dosyası dikkate alınmaksızın yazılı ve/veya uygulamalı sınav şeklinde yapılır.

 

Staj ve Esasları - Değerlendirme

 

MADDE 133- (1) (Değişik:RG-13/9/2014-29118) Okul ve işletmelerde staj yapan öğrencilerin staj dosyası, (Değişik ibare:RG-2/9/2020-31232) koordinatör veya gözetim ve denetim görevi yapan öğretmen tarafından tutulan raporlarla birlikte teslim tarihinden itibaren 15 gün içinde okul yönetimince görevlendirilen bir müdür yardımcısının başkanlığında ilgili alan/bölüm/atölye/laboratuvar şefleri ile atölye ve laboratuvar öğretmenlerinden oluşan en az üç kişilik komisyon tarafından değerlendirilir. (Ek cümleler:RG-26/3/2017-30019) Bu komisyon öğrencinin staj süresini tamamlayıp tamamlamadığını inceler, staj süresini tamamladığı belirlenen öğrencilerin dosyasını 100 puan üzerinden değerlendirir ve öğrenciyi sorumluluk sınavları dönemlerinde veya ders yılı sonunda işletmede beceri sınavları ile birlikte staj bitirme sınavına alır. Staj bitirme sınavı, beceri sınavı esaslarına göre değerlendirilir. Sınav puanının yüzde 80’i ile staj dosyasına takdir edilen puanın yüzde 20 sinin toplamı 50 ve daha fazla olan öğrenciler stajını başarı ile tamamlamış sayılır. (Mülga cümle:RG-26/3/2017- 30019) (…) (Ek cümle:RG-1/9/2018-30522) (Mülga ibare:RG-2/9/2020-31232) (…) Stajdan muaf tutulan öğrencilere staj bitirme sınavı puanı verilmez.

 


Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı İşletmelerde Beceri Eğitimi Yılsonu Beceri Sınavı Uygulama Şartları

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Beceri Sınavı Tutanağınaa ulaşmak için tıklayınız --> meb_iys_dosyalar/34/14/340447/dosyalar/2024_05/15162328_12y_yiyecekicecekhizmetleri_ibebecerisinavi.pdf

 


.

31-05-2023


Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı İşletmelerde Beceri Eğitimi Yılsonu Beceri Sınavı Uygulama Şartları

31-05-2023

 


Bişlişim Teknolojileri Alanı İşletmelerde Beceri Eğitimi Yılsonu Beceri Sınavı Uygulama Şartları

31-05-2023


Gıda Teknolojisi Alanı İşletmelerde Beceri Eğitimi Yılsonu Beceri Sınavı Uygulama Şartları

31-05-2023


Grafik ve Fotoğraf Alanı İşletmelerde Beceri Eğitimi Yılsonu Beceri Sınavı Uygulama Şartları

31-05-2023


Radyo Televizyon Alanı İşletmelerde Beceri Eğitimi Yılsonu Beceri Sınavı Uygulama Şartları

31-05-2023


 

.

.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 31.05.2023 - Güncelleme: 15.05.2024 16:28 - Görüntülenme: 517
  Beğen | 1  kişi beğendi