T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / KARTAL - Kartal Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Yiyecek ve İçecek Hizmetleri

14-07-2020

YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI

 

ALANIN TANIMI: Yiyecek ve içecek hizmetleri alanı, otel, restoran, kafeterya, bar, pastane, toplu beslenme kurumları, vb. yerlerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak yiyecek ve içecekleri servise hazır hale getirip, müşteriye hizmet sunabilecek yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

 

ALANIN AMACI: Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları ve hizmet sektöründeki gelişmeler doğrultusunda, mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

ALT ALAN DALLARI

·         MUTFAK

Tanımı: Mutfak araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Aşçılık mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

·         PASTACILIK

Tanımı: Pastane mutfağı araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun pastane ürünlerini yapma süsleme ve servise hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Pastacılık mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

·         SERVİS

Tanımı: Servise hazırlık, servis yapma, hesabın takdimi ve tahsili yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Servis elemanlığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

·         BAR

Tanımı: Bar hazırlıkları ve düzenini sağlama, içecek hazırlama ve servisini yapma, hesabın takdimi ve tahsili yeterliklerini kazandıracak eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Barmen/barmaid mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

·         HOST- HOSTESLİK

Tanımı: Otobüs, tren ve havayollarında seyahat öncesi, sonrası ve seyahat sırasındaki yolcu/müşteri hizmetlerini ve servis hizmetlerini yapma yeterliklerini kazandıracak eğitim ve öğretim verilen daldır.

  Amacı: Hosteslik mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 

1.Yiyecek İçecek Hizmetleri alanına giriş koşulları

Öğrencilerin sağlık durumu, Yiyecek İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan mesleklerin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır.Bunun yanı sıra öğrencilerin istekli olması gerekmektedir.

 

2.Bölümde başarılı olmak için gereken özellikler, ilgi ve yetenekler:

• Yiyecek-içeceklerle ilgili konulara ilgi duyan,

• Bedence güçlü ve sağlıklı,

• Tat ve koku alma duyumları gelişmiş,

• Temiz, titiz, dikkatli, sorumluluk sahibi,

• Eli çabuk, hızlı hareket edebilen,

• Bir işi planlama ve uygulama yeteneğine sahip,

• İş güvenliğine dikkat eden,

•Dışa dönük, insanlarla iyi iletişim kurabilen, insanların istek ve duygularını anlayabilen,

• Meslekî eğitim almış kimseler olması gereklidir.

 

3.Öğrenim süresi:

Alan programının toplam eğitim süresi, 9. sınıftan sonra 3 öğretim yılı olarak planlanmıştır.

 

 

 

5.Staj durumu:

 

Her okul, İşletmelerde Beceri Eğitimi dersinin içeriğini, ağırlıklı olarak dala ait modüller olmak üzere, bölgesel özellikler ve sektörün beklentilerini yansıtacak modüllerden oluşturur. Ancak bölgesel özellikler ve sektör beklentilerini yansıtacak modüller programda yer almıyorsa, yeni modül içerikleri hazırlanarak programa eklenir. Dersin içeriği; sektör temsilcileri, okuldaki koordinatör öğretmenler ve alan öğretmenlerinin kararı ile planlanarak uygulanır.

 

 

 

6.Mezuniyet sonrası üniversiteye girmeyenler için iş olanakları: Yiyecek İçecek Hizmetleri alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

 

1.    Konaklamaişletmelerininyiyecekiçecek ünitelerinde,

 

2.    Pastanelerde,

 

3.    Kurummutfaklarında,

 

4.    Kafeterya, bar ve restoranlarda,

 

5.    Yemekfabrikalarında,

 

6.    Ulaşımaraçlarınınyiyecekiçecekünitelerinde

 

7.    Fuar/kongre, otobüs/tren, havayollarının yer hizmetleri ve uçaklarda vb. yerlerdeçalışabilirler

 

 

 

7.Sınavsız Geçişler:

 

Diploma almaya hak kazanan öğrenci, Yiyecek İçecek Hizmetleri alanının devamı niteliğindeki programların veya bu alana en yakın programların uygulandığı meslek yüksek okuluna sınavsız geçiş yapabilir ya da sınav sonuçlarına göre diğer yüksek öğrenim kurumlarını tercih edebilir.

 

Bu Alanla İlgili Sınavsız Okuyabilecekleri Meslek Yüksekokullarının Bölümleri

 

• Aşçılık  • Et Endüstrisi  • Endüstriyel Tavukçuluk

 

• Ev İdaresi (Açık Öğretim)  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları

 

• Gıda Teknolojisi   • Hazır Yemek ve Aşçılık • Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği

 

• Meyve ve Sebze İşleme  • Süt ve Süt Ürünleri  • Tavukçuluk• Zeytin Endüstrisi

 

• Turizm ve Otel İşletmeciliği  • Turizm ve Otel İşletmeciliği (Açık Öğretim)

 

• Turizm ve Seyahat İşletmeciliği • Un Üretim Teknolojisi • Yağ Endüstrisi

 

 

 

8.Yüksekokul ve üniversiteden mezun olacakların ünvanı,çalışma alanları ve iş bulma olanakları:

 

   Yüksekokuldan mezun olanlar tekniker ünvanıyla anılmakta ve yine sektörde kendini geliştirdiği sürece profesyonel çalışma koşullarına ulaşabilmekte,ayrıca memur alımlarında da lise mezunlarına göre daha avantajlı durumda olmaktalar.

 

Hizmet sektöründe marketler, yemek fabrikaları, pastaneler vb. yerlerde de kalite kontrol elemanı olarak çalışabilir, ayrıca Teknik Liselerde ve Kız Meslek Liselerinde branş öğretmenliği yapabilmekteler.

 

Bu Alandaki Dört Yıllık Fakülteler Şunlardır:

 

• Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği

 

• Aile ve Tüketici Bilimleri Öğretmenliği

 

• Beslenme ve Diyetetik (Sağlık Teknolojisi Yüksekokulu)

 

• Beslenme ve Diyetetik (Sağlık Y.O.)

 

• Aile ve Tüketici Bilimleri

 

• Otelcilik ve Turizm Öğretmenliği

 

• Konaklama İşletmeciği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O.)

 

• Seyahat İşletmeciği (Turizm ve Otelcilik Y.O.)

 

• Seyahat İşletmeciği ve Turizm Rehberliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O.)

 

 

 

9.Okulumuzda Seçilen Dallar

 

                         

PASTACILIK

MUTFAK

11.Sınıf Dersleri                             haftalık ders saati

11.Sınıf Dersleri                           haftalık ders saati

*TEMEL HAMUR TEKNİKLERİ                   8

PASTAYAPIM TEKNİKLERİ                       4

PASTA SÜSLEME TEKNİKLERİ                  3

TATLI YAPIM TEKNİKLERİ                        5

 

*MUTFAK UYGULAMALAR                              8        

TATLI YAPIM TEKNİKLERİ (SEÇMELİ)              5

TÜRK MUTFAĞI YEMEKLERİ                            4

AÇIK BÜFE                                                    3

Toplam                                                20

Toplam                                                         20

   

 

 

 

 

                                 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 17.06.2013 - Güncelleme: 15.05.2024 16:15 - Görüntülenme: 8116
  Beğen | 1  kişi beğendi